Cromaris u 2014. povećao proizvodnju čak pet puta

Bez autora
Jan 07 2015

Cromaris, tvrtka u sastavu Adris Grupe specijalizirana za proizvodnju ribe, u 2014. ostvarila je proizvodnju i prodaju veću od 5600 tona, što je rast veći od 50 posto u odnosu na 2013., pohvalili su se iz tvrtke. U nekoliko godina, kažu u Cromarisu, upeterostručena je proizvodnja, a do 2018. godine planira proizvoditi i do deset tisuća tona kvalitetne bijele ribe. Adris grupa u tvrtku je dosad uložila više od 500 milijuna kuna zbog čega su rasli svi poslovni pokazatelji, od otvaranja novih tržišta do širenja proizvodnog portfelja, a u tijeku je i gradnja novog mrijestilišta u Ninu te pogona za predrast u Lamjani. Riječ je o investiciji vrijednoj više od sto milijuna kuna, što je trenutačno najveća investicija u hrvatskom ribarstvu.

Cromaris u 2014. povećao proizvodnju čak pet putaCromaris, tvrtka u sastavu Adris Grupe specijalizirana za proizvodnju ribe, u 2014. ostvarila je proizvodnju i prodaju veću od 5600 tona, što je rast veći od 50 posto u odnosu na 2013., pohvalili su se iz tvrtke.

U nekoliko godina, kažu u Cromarisu, upeterostručena je proizvodnja, a do 2018. godine planira proizvoditi i do deset tisuća tona kvalitetne bijele ribe. Adris grupa u tvrtku je dosad uložila više od 500 milijuna kuna zbog čega su rasli svi poslovni pokazatelji, od otvaranja novih tržišta do širenja proizvodnog portfelja, a u tijeku je i gradnja novog mrijestilišta u Ninu te pogona za predrast u Lamjani. Riječ je o investiciji vrijednoj više od sto milijuna kuna, što je trenutačno najveća investicija u hrvatskom ribarstvu.

Izvoz i u Francusku

Izvoz je, napominju u tvrtki, porastao za gotovo sto posto. Cromaris trenutačno izvozi gotovo tri četvrtine svoje ukupne prodaje te redovito opskrbljuje europske trgovačke lance u Italiji, Hrvatskoj i drugim tržištima. Najveće količine Cromaris plasira na talijansko tržište, ujedno i najveće tržište orade i brancina u Europi. U Hrvatskoj su glavni partneri Konzum i Metro te drugi trgovački lanci. U 2014. otvoreno je i tržište Francuske.

– Uz otvaranje novih tržišta i snažan rast količinske prodaje, u 2014. ostvaren je i značajniji vrijednosni rast prihoda od 68 posto. Investiranje u najsuvremeniju tehnologiju u marikulturi omogućilo je brz i kontroliran rast te razvoj tvrtke ali i daljnje optimiziranje troškova proizvodnje. Ova ulaganja svrstavaju Cromaris u red vodećih tehnoloških tvrtki te dodatno učvršćuju poziciju među najvećim svjetskim proizvođačima bijele ribe – rekao je Goran Markulin, direktor Cromarisa. Početkom godine za Cromaris je u hrvatskim brodogradilištima proizvedeno pet novih katamarana za rad na uzgajalištima. Proizvodni pogoni u zadarskoj Gaženici i u Limskom kanalu u Istri certificirani su IFS certifikatom te opremljeni sofisticiranom proizvodnom opremom. Lani je Vlada dala suglasnost na odluke Zadarske i Istarske županije o produženju svih koncesija Cromarisa na ukupni period od 30 godina što omogućuje daljnji razvoj i ulaganja.

Nove vrste ribe

U 2015. godini u Cromarisu počinju aktivnosti certifikacije na Global GAP. Kako smo napomenuli, godinu će obilježiti investicija u novo mrijestilište u Ninu i pogon za predrast u Lamjani. U novom mrijestilištu planira se i izgradnja eksperimentalne stanice koja će omogućiti istraživanje novih uzgojnih vrsta. Uz svježu ribu, brancin, oradu, hamu i zubatac, Cromaris proizvodi i školjke – kamenice i dagnje te delikatesne proizvode poput dimljenih fileta brancina i orade, a stalno se radi i na proširenju proizvodnog portfelja. Krajem godine na tržište su plasirane i prve količine nove vrste ribe – romba, uzgojenog u uzgajalištu u Budavi, u čijoj su se proizvodnji posebno istaknuli mladi stručnjaci, bivši pripravnici projekta Budućnost.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik